Monument om de Hoek

Monument om de Hoek


Monument om de Hoek is een vakoverstijgend project rond Apeldoornse monumenten (omgevingsonderwijs) voor groep 6 en 7 basisonderwijs. Het project maakt deel uit van het Cultuurmenu in de gemeente Apeldoorn. Zie www.cultuurwijzerapeldoorn.nl.

De doelstelling is het leerlingen in contact brengen met monumenten en cultureel erfgoed in de eigen omgeving. De kinderen doen op een actieve manier kennis op over de voorgeschiedenis van het eigen woongebied, direct aansluitend bij de lessen geschiedenis en overige wereldoriƫntatielessen op school. Door het vergroten van het historisch besef ontstaat er een sterkere band met de eigen omgeving.

Het project bestaat uit drie lessen: een inleidende les op school, een les bij een monument en een verwerkingsles op school. Bij de eerste en derde les wordt door de kinderen gebruik gemaakt van de achtergrondinformatie en als evaluatie bedoelde quiz op deze website.
Het accent ligt op de tweede les, waarin de kinderen een monument in hun omgeving gaan verkennen. Tijdens hun bezoek aan het monument horen zij spannende verhalen over tijden, waarin het heel anders toeging dan nu. Vooral gaan zij echter actief aan de slag tijdens leuke doe-activiteiten. Als zij in de toekomst langs deze plek fietsen, zal het voelen als een stukje geschiedenis van henzelf...