Monument om de Hoek

Wat is een monument?

Misschien heb je wel een schoenendoos vol met leuke dingen van jezelf, die je bewaren wilt: je eerste krabbeltekening, een ansichtkaart van opa en oma, je gelukssteen, een medaille van de avondvierdaagse... Er kan ook wel iets verdrietigs tussen zitten, zoals een foto van je poes, die dood is gegaan. Het zijn allemaal herinneringen uit jouw leven en je wilt ze niet weggooien.

Zo heeft de gemeente Apeldoorn ook een verleden en hebben de Apeldoorners ook herinneringen aan hoe het vroeger in Apeldoorn was. Die stukjes van vroeger passen alleen meestal niet in een schoenendoos... Nou ja, een paar mooie archeologische scherven passen misschien nog, maar niet een hele opgegraven pot, een oude boerderij, de stoomtrein of Paleis Het Loo... Maar we willen ze wel goed bewaren en er steeds weer naar kunnen kijken!

Over sommige mooie, bijzondere of belangrijke dingen van vroeger hebben mensen afgesproken, dat ze beschermd moeten worden. Niemand mag ze afbreken of beschadigen. Die beschermde dingen noemen we monumenten!